Tilbage
Klargøring af pizzadejen - formning og hævning.
Klargøring af pizzadejen - formning og hævning.

Klargøring af pizzadejen - formning og hævning.

Tilberedningstid : 15 Minutter
6 dejkugler
I dette afsnit beskriver jeg, hvordan du former dejkuglerne, og hvordan de bør hæve.

Ingredienser

  • En portion grunddej

Instruktioner

  1. Ælt dejen på maskine eller i hånden.
  2. Overfør dejen til en beholder med låg og sæt gerne i køleskabet i en time.
  3. Du kan godt undlade at sætte dejen i køleskabet, men når du køler dejen ned, før du laver kuglerne, bliver det lettere at kontrollere den efterfølgende hæveproces.
  4. Efter en time tages dejen ud og fordeles i portioner af 300 g.
  5. Kuglerne bør kunne formes stort set uden brug af ekstra mel.
  6. Du former kuglerne ved, at du tager kanten af dejkuglen og trykker den ind på midten af kuglen, det fortsætter du med hele vejen rundt og flere gange indtil du har en spændt og jævn kugle.
  7. Du kan lade dine dejkugler hæve på flere måder. Men min foretrukne metode er at "bagge" dem. Det vil sige, at du kommer hver dejkugle i en separat frysepose. Benytter du den metode er fremgangsmåden således:
  8. Smør hver enkelt dejkugle med olivenolie på hele overfladen.
  9. Kom dejkuglen i en 4 l. frysepose.
  10. Sno enden af posen til en hestehale, og placer posen i en bakke, så den ligger oven på hestehalen.
  11. Du må ikke slå knude på posen, for der skal være mulighed for at gasserne fra gæren kan komme ud.
  12. Placer dejkuglerne i køleskabet - du kan for så vidt godt placere dem oven på hinanden hvis du laver mange, men optimalt set kan du placere dem i en kasse med ca. 3 cm. mellemrum.
  13. Lad dejen hvile i køleskabet i alt fra 6 til 48 timer (du kan endda prøve med 72 eller mere).
  14. Tag dejen ud af køleskabet mindst 1/2 time før du skal forme pizzaen. Det afgørende er, at dejen skal have en kernetemperatur på mindst 10 grader og op til stuetemperatur. Men har du taget dejen ud, skal du helst have brugt den inden for 2-3 timer.