Tilbage
Surdej

Surdej

Tilberedningstid : 5 Minutter
1 portion
En simpel og nem rugmelsbaseret surdej, som er perfekt til pizza- og brøddej.

Ingredienser

  • 2 dl økologisk rugmel
  • 2 dl vand
  • Et par korn tørgær

Instruktioner

  1. For at sætte surdejen hurtigere i gang, er det smart at tilføje en lille smule tørgær (eller almindelig gær). Men kun meget lidt - svarende til et par korn tørgær.
  2. Bland rugmel med vand og gær i et patentglas uden gummiringen.
  3. Rør grundigt rundt - dejen skal ikke være for flydende.
  4. Lad surdejen stå et par dage på køkkenbordet, indtil den dufter surt af øl og æbler. Rør i dejen minimum 2 gange dagligt.
  5. Når dejen er tilpas sur udskiftes halvdelen med ny rugmel og vand (1 dl. af hver).
  6. Lad dejen stå på køkkenbordet til dagen efter. Hvis dejen er levende - dvs. der kommer bobler - så er den klar til at komme på køl.
  7. Opbevar surdejen i køleskabet og udskift halvdelen af surdejen med 1 dl. rugmel og vand minimum hver 2. uge, hvis du ikke har brugt surdejen i mellemtiden.
  8. TIP: Det er en god ide at opfriske surdejen 1-2 dage før den skal bruges. Så fås det bedste resultat.