Tilbage
Verdens Bedste Brød - dej lavet i hånden.
Verdens Bedste Brød - dej lavet i hånden.
Verdens Bedste Brød - dej lavet i hånden.
Verdens Bedste Brød - dej lavet i hånden.

Verdens Bedste Brød - dej lavet i hånden.

Tilberedningstid : 60 Minutter
2 brød
Opskriften på det absolut bedste brød i verden! Og med denne opskrift får du også brugt armene.

Ingredienser

750 gram lunkent vand
1000 gram mel
20 gram salt
3 spsk. surdej (se opskriften her på siden)
En knivspids tørgær

Instruktioner

Princippet for dejen stammer fra opskriften til ”Verdens Bedste Brød”. Det vil sige - vandet måles i vægt og ikke milliliter. På den måde kan man lettere forholde sig til forholdet mellem mel og vand. Denne opskrift er en 75 procent dej, fordi vandet udgør 75 procent af melet. En dej på 75 procent er et godt udgangspunkt. Du kan senere forsøge dig med en højere eller lavere vandprocent, og se, om det giver et bedre brød efter din smag.

Denne opskrift tager udgangspunkt i, at du ikke har en røremaskine og derfor må ælte dejen i hånden.

Afhængig af din tid, kan du enten lave dejen aftenen før du skal bage, eller du kan lave dejen om morgenen og så bage hen på eftermiddagen.

Fremgangsmåde for dej:
Bland surdej, tørgær og salt i 750 gr. lunkent vand i en skål og rør rundt med en gaffel til det hele er opløst i vandet.
Tilsæt mel.
Med hånden æltes dejen, mens den er i skålen, til dejen er jævn og samlet - det tager cirka 5 minutter.
Kom dejen i en lufttæt plastbeholder og stil varmt i 2 timer.
Under de to timers hævning, skal du hver halve time vende dejen i plastbeholderen - det vil sige, at du stikker hånden ned under dejen og trækker den op øverst i beholderen. Det gør du 4 gange. På den måde opnår du stort set den samme effekt som ved at ælte dejen i en køkkenmaskine.
Laver du dejen om aftenen dagen før bagning, skal du efter de 2 timers hævning stille dejen i køleskabet natten over.

Efterfølgende proces:
Uanset om du laver dejen dagen før eller samme dag som bagningen, er den efterfølgende proces den samme.
Cirka 5-6 timer før du skal bage dit brød, hælder du dejen ud på køkkenbordet, og lader det ligge med et viskestykke over i en halv times tid.
Efter en halv time drysser du mel ud over dejen og deler den i to med en dejspartel (se mit forslag til en billig dejspartel under "Køkkenredskaber" i "Test og anmeldelser").
Med dejspartlen vender du herefter de to stykker dej om. Det gør du ved at stikke spartlen ind under brødet og løfte det op og rundt.
Herefter tager du et hjørne af dejklumpen og folder ind over midten af klumpen og trykker forsigtigt ned.
Samme proces gør du med de øvrige 3 hjørner og efter sidste hjørne vender du kuglen om.
Herefter drejer du kuglen rundt ved at skubbe dine hænder ind under kuglen og køre rundt.
Efter cirka 1 minut har du en pæn rund kugle, som du forsigtigt løfter op og placerer med bunden op i en hævekurv, som du har foret med et melet hviskestykke.
Samme proces gentager du med den anden dejklump.
Tildæk dejen med resten af viskestykket, og lad den hæve 2-4 timer et lunt sted.

Det er vanskeligt at beskrive den præcise proces for formning af dejen. Derfor har jeg lavet en video, så du kan se hvordan det gøres. Du finder den her: https://www.youtube.com/watch?v=kt87t6U6HQs

Bagning:
Sæt din støbejernsgryde og låg i ovnen og forvarm det hele til 260 grader.
Tag gryden ud af ovnen og vend dejen hurtigt over i gryden. Drys lidt mel på dejen. Skær en firkant i toppen af dejen med en skalpel eller en skarp kniv og læg låget på gryden.
Gryden sættes i ovnen, og temperaturen sænkes til 245 grader.
Tag låget af efter 20 min og bag yderligere 10-15 min til skorpen er blevet gylden.
Tag brødet ud af oven og vend det ud af gryden og over på en rist.
Stil brødet til afkøling - det bliver bedst, hvis du lader det køle i mindst et par timer.

Herefter er det tid til det næste brød - men inden skal du lige have gryden i ovnen igen og genopvarme det hele til 260 grader.

Se min video for hele processen her: https://www.youtube.com/watch?v=kt87t6U6HQs