Tilbage
Frikadeller - som mor burde lave dem!
Frikadeller - som mor burde lave dem!

Frikadeller - som mor burde lave dem!

Tilberedningstid : 50 Minutter
4 personer
Der findes gode frikadeller og dårlige! De gode er saftige, sprøde og med løg der ikke knaser. Det her er opskriften på de gode frikadeller!

Ingredienser

  • Ingredienserne er til 4 personer - men lav gerne en større portion og kom i fryseren. De smager også fantastisk opvarmet.
  • 1 løg
  • 400 g. hakket kalv og flæsk
  • 7 g. salt - svarende til godt 1 tsk.
  • Peber
  • 2 spk. mel
  • 1 æg
  • 1,5 dl. mælk
  • Olie og smør til stegning

Instruktioner

Frikadeller og løg! De hænger uløseligt sammen, men er også hinandens værste fjender. Store stykker knasende løg kan ødelægge selv den bedste frikadelle. Men der skal løg i frikadeller, ellers bliver smagen kedelig.

Der er to løsninger - rivejernet eller kniven.

Hakket løg:
Fint hakket løg tilberedt korrekt er i mine øjne den bedste løsning. Men det kræver, at løgene hakkes meget jævnt og fint og, at de steges efterfølgende, så de bliver bløde.

Revet løg:
Jeg har lidt en aversion mod revet løg. Men jeg må indrømme, at det faktisk fungerer udemærket i en frikadellefars - selvom jeg synes det gør farsen lidt tungere. Så er man ikke den store mesterhakker, eller kan man slet ikke udstå synes af løgstykker, så er rivejernet en god løsning.

Selve opskriften:

Hakker du løget:
* Snit løget så fint du overhovedet kan.
* Steg det finthakkede løg på en pande med lidt smør til stykkerne er blanke og begynder at tage farve.
* Tilsæt lidt hvidvin eller evt. vand og steg til væden er væk. Gentag og tjek, at de finthakkede løgstykker er blevet bløde og ikke knaser når du bider i dem.
* Hæld de stegte løg i en stor skål.

River du løget:
* Riv løget på det grove jern.
* Kom løgmassen på en pande med lidt smør og steg i et par minut.
* Tilsæt lidt hvidvin eller evt. vand og steg videre til væden er væk.
* Hæld løget i en stor skål.

Resten af opskriften:
* Hæld mælk i skålen til løget.
* Tilsæt æg.
* Tilsæt salt og peber.
* Tilsæt kødet.
* Drys melen over kødet.
* Rør farsen rundt til den er samlet og begynder at føles sej.
* Lad farsen hvile i 20 minutter.
* Kom lidt olie og en god klat smør på en pande
* Tænd blusset på mellemhøj varme (6-7 på en skala fra 1-9)
* Form frikadellerne med en ske og din håndflade, og kom dem på panden. Jeg plejer at gå efter en størrelse, som er lidt mindre end en fuld spiseske.
* Steg frikadellerne i 5 minutter på hver side. Vend gerne et par gange, så du er sikker på, at begge sider bliver stegt perfekt.
* Hvis du laver en så stor portion, at du må stege af flere omgange, er det vigtigt at tørre panden af med køkkenrulle efter hver portion - og derefter tilsætte nyt fedtstof.