Pizza / Pizzasovs

Pizzasovs

Om pizzasovs
Ifølge de oprindelige neapolitanske foreskrifter findes der kun en form for tomat, som kan anvendes til pizza. Det er den æggeformede san marzano tomat, der dels udmærker sig ved en kraftig god smag, og som dels har meget kød og mindre væde.
 
Andre tomater kan dog også bruges, men det er vigtigt at finde en tomat med kraftig smag som har så lidt væde som muligt. Det gælder uanset om man bruger friske tomater eller tomater på dåse.
 
Nedenfor finder du opskriften på den bedste pizzasovs - som også er den mest enkle. 
 
Du finder også min egen smagsprøve af 16 forskellige dåsetomater. På en delt førsteplads kommer en dåse med san marzano tomater, mens den anden vinder er lavet på almindelige cherrytomater. Begge vindere har en god klar smag af tomat og kun tomat!
 
Taler man dåsetomater er to ting helt afgørende - man må aldrig købe hakkede tomater som generelt har dårligere smag og mere væde, og man må aldrig købe dåsetomater tilsat krydderier. Tilsæt i stedet dine egne krydderier, det tager 10 sekunder og du får en langt bedre smag.
Opskrift
Den perfekte pizzasovs er meget enkel. Af uforklarlige grunde findes der utallige opskrifter på pizzasovs, hvor man skal tilføje diverse grøntsager og krydderier. Men det giver ingen mening. 
 
Den perfekte pizzasovs smager af tomat! De øvrige smagsnuancer kan man tilsætte på de enkelte pizzaer.
 
Så her er den enkle opskrift på verdens bedste pizzasovs:
  1. Find den bedst mulige dåse flåede tomater.
  2. åbn låget helt så du kan få din stavblender ned i dåsen.
  3. Blend.
  4. Afhængig af, hvilken dåsetomat du bruger, kan der evt. være for meget væde i dåsen. I så fald kan du komme den blendede tomat over i et fintmasket dørslag og lade tomaten dryppe lidt af.
  5. Hæld tomaten i en skål.
  6. Smag til med salt og peber
  7. Så har du den perfekte pizzasovs.
Test af 16 dåser med flåede tomater fra supermarkedet
Der er to vindere af testen. Det er MUTTI san marzano og De Cecco Pomodorini. Mutti san marzano er den eneste dåse i testen, som indeholder rigtige san marzano tomater. Det giver en god ren og flot tomatsmag og en fin konsistens med få tomatfrø. Smagen er dog ikke helt så kraftig som i nogle af de andre dåser.
 
Testens anden vinder fra De Cecco er stik modsat. Den har den kraftigeste smag af alle. De Cecco er lavet på cherrytomater og indeholder derfor flere tomatfrø. Smag og konsistensen er så kraftig, at det helt sikkert er en af de dåser, hvor man ikke bør si væde. 

Placering Mærke Smag Konsistens Farve
1 MUTTI, Pomodoro S. Marzano (Føtex)  9  8  7
1 De Cecco Pomodorini (Irma)  9  8  7
2 La Doria, Økologiske flåede tomater (hele) (Føtex)  8  8  7
3 Coppola, Pomodorini (Kvickly)  8  7  7
4 Mutti Datterini (Irma)  7  9  8
5 Coop, Flåede tomater (hele)  7  7  6
6 Cirio Pelati (Me  7  6  7
7 Coppola, Pelati (kvickly)  6  7  7
8 MUTTI, Økologiske tomater (hele)  6  8  8
9 Kvickly, Vores cherrytomater   6  7  6
10 MUTTI, Kirsebærstomater  5  6  5
11 Irma, Flåede tomater (hele)  4  7  6
12 MUTTI, Økologiske tomater (hakkede)  4  5  8
13 Budget, Flåede tomater (hele)  3  4  5
14 Petti, Passata di datterini  2  7  7
15 MUTTI, Pizzasauce  2  7  8