Spaghetti bolognese i verdensklasse
Tilberedningstid : 300 Minutter
35 portioner
Brug en søndag på at få mad til 35 portioner - og en smag, som på den bedste italienske restaurant!
Ingredienser
- Knoldselleri - 1/2 stk, ca. 250 g. i fine tern
- Pastinakker - ca. 200 g. i fine tern
- Gulerødder - ca 400 g. i fine tern
- Broccoli - ca. 300 g. skåret så fint som muligt
- Champion - ca. 350 g. i fine tern
- 2 røde peberfrugter (ca. 250 g. renset)
- 2 grønne peberfrugter (ca. 250 g. renset)
- 14 fed hvidløg - ca. 90 g.
- 4 store løg - ca. 600 g. skåret meget fint
- 2 kilo hakket svinekød
- 2 kilo hakket oksekød
- 500 g. bacon
- 500 g. kyllingelever
- 2 liter mælk
- 0,5 flaske rødvin
- 2 store dåser koncentreret tomatpure (280 g.)
- 9 dåser flåede tomater
- 2 hele muskatnødder - revet fint
- 2,5 spk. salt
- 1 spk. peber
- 2 spk. basilikum
- 2 spk. oregano
- 25 laurbærblade
Instruktioner
- Hemmeligheden ved opskriften er de små tern. Alt skal skæres i små fine tern af 2-3 millimeters størrelse. På den måde får du lang flere grøntsager i retten - ikke så meget fordi det er sundt (det er bare en bonus), men fordi det giver en helt fantastisk fyldig smag!
- Så start med at finde dit bedste skærebræt og din bedste kniv frem. For du kommer til at skulle hakke i en time! Men det er skærearbejdet som er helt afgørende for retten. Tilpas små stykker betyder, at grøntsagerne ikke bliver stykker du lægger mærke til - de blender sig ind og går i et med kødet. Det giver en fantastisk smag og tekstur, og samtidig betyder det, at også min søn spiser det hele uden at sidde og pille ting fra.
- Hak løg, hvidløg, peberfrugt, champignon, knoldpersille, pastinak og gulerod fint - i små tern af 2-3 millimeters størelse.
- Hak også broccoli meget fint. Jeg bruger også stilken, som skæres i små tern af 2-3 millimeters størrelse.
- Bacon hakkes så fint som muligt - også i en størrelse af 2-3 millimeter.
- Kyllingelever hakkes også meget fint. Du er færdig, når det ligner en stor klat flydende kød (ikke lækkert at se på, men det giver en fantastisk smag i sidste ende).
- Herefter skal der steges kød.
- Kom en spiseskefuld olivenolie på en pande og varm op. Kom ca. 700 gr. kød på panden og steg under omrøring til kødet er fordelt i fine små stykker. Hæld kødet op i en stor gryde (10 liter). Vent med at tænde for gryden til alt kødet er stegt.
- Gentag processen med 700 gr. kød på panden. Steg til det er færdigt og gentag indtil alt kødet er stegt og i gryden.
- hæld to liter mælk i gryden og sæt på kogepladen ved middel varme. Når du koger kødet i mælk først, får det en helt anden tekstur - det bliver fabelagtigt blødt og mørt.
- Kom det finthakkede bacon på en tør pande og steg til det er brunt. tilsæt kyllingelever og steg videre til kødet er gennemstegt. Kom det hele op i gryden til kødet.
- Så er det tid til at steget grøntsagerne. Tænd op under panden igen - og tag evt. en ekstra pande frem.
- Steg løgene i olivenolie til de er blanke og bløde og hæld dem op i gryden til kødet.
- Steg over et par omgange pastinak, gulerod og knoldpersille i olivenolie til de har fået lidt farve og hæld op i gryden til kødet.
- Steg champignoner i olivenolie til de er brune, tilsæt rød og grøn peber og steg i nogle minutter, tilsæt til sidst broccoli og steg i yderligere 2 minutter. De sidste 30 sekunder tilsættes det hakkede hvidløg. Hæld det hele op i gryden til kødet.
- Lad kød og grøntsager koge videre i en halv times tid.
- Blend de flåede tomater og kom i gryden.
- Riv muskatnødderne på det fine rivejern og kom i gryden.
- Tilsæt koncentreret tomatpure, laurbærblade, peber, basilikum, oregano, salt, peber og rødvin.
- Lad retten simre i et par timer - og smag til, hvis du synes der mangler noget.
- Køl retten af (f.eks. i et vandbad, så det går hurtigere) og kom i fryseren i portionsanrettede størrelser.
- Så er de næste mange ugers travle dage reddet!