Kødboller i tomatsovs - børnefamiliens redning
Tilberedningstid : 120 Minutter
15 portioner
God børnevenlig smag, sundt, enkle ingredienser og perfekt at fryse.
Ingredienser
- Tomatsauce:
- 750 g. frosne suppeurter (porre, gulerødder, selleri og persillerod)
- 2 spsk. olivenolie
- 1 liter god hønsefond
- 1/2 spsk. tørret oregano
- 1/2 spsk. tørret basilikum
- 1 rød peber
- 3 fed hvidløg
- 1 tsk. salt
- 6 laurbærblade
- 1 dåse tomatpure
- 6 dåser flåede tomater
- 100 g. smør
- kødboller:
- 700 g. hakket kalv og flæsk
- 700 g. hakket oksekød
- 1 stort løg
- 2 fed hvidløg
- 3 æg
- 3 dl. mælk
- 4 spsk. mel
- 2 tsk. salt
- Peber
- Smør til stegning
Instruktioner
- ***Tomatsauce***
- Skær den røde peber i tern.
- I en stor gryde steges rød peber og de frosne suppeurter i olivenolie, til de har fået farve.
- Tilsæt flåede tomater og tomatpure.
- Tilsæt hønsefond.
- Hak hvidløget og tilsæt.
- Tilsæt oregano, basilikum, laurbærblade og salt og peber.
- Lad saucen simre under låg i en times tid.
- Efter en time fiskes laurbærbladene op, og suppen blendes grundigt med en stavblender.
- Tilsæt smør og rør rundt, til smøret er smeltet.
- ***Kødboller***
- Hak løget meget fint.
- Steg løget på en pande i smør.
- Når løget er blevet glasklart tilsættes 2 spsk. vand (eller hvidvin). Steg videre til væden er fordampet.
- Kom løget i en stor skål og køl ned til stuetemperatur.
- Kom æg og mælk i skålen.
- Kom kødet i skålen.
- Riv hvidløget fint og kom i skålen.
- Strø melet over kødet i skålen.
- Tilsæt salt og peber.
- Rør farsen sej - rør gerne i 4-5 minutter.
- Sæt i køleskabet i en halv times tid.
- Steg kødbollerne på en pande med smør.
- Hver kødbolle skal have en størrelse svarende til en god spiseskefuld - burde give 30-40 stk. i alt.
- Kødbollerne skal ikke steget helt færdige - de skal bare have en god stegeskorpe på begge sider.
- Placer kødbollerne side om side i et lag i en stor bradepande.
- Kom tomatsaucen over kødbollerne.
- Dæk bradepanden med staniol.
- Sæt i forvarmet ovn på 200 gr. i 1 time.
- Tag ud af ovnen og lad retten køle af.
- Fordel kødboller og sauce i fryseegnede beholdere ud fra ønsket portionsstørrelse.
- Frys ned.
- Ved anvendelse tages kødboller og sauce ud af fryseren og tøs op i køleskabet.
- Skal det gå hurtigt, kan retten opvarmes i en gryde. Det bedste resultat får man dog ved at opvarme retten i ovnen.
- Kom retten i et ovnfast fad, dæk med staniol og placer i en forvarmet ovn ved 220 grader.
- Fjern staniolen efter 30 minutter og drys med revet ost.
- Bag videre i 10-15 minutter til osten er gylden.
- Spis sammen med f.eks. spaghetti, ris eller bulgur.