Coq au vin
Tilberedningstid : 90 Minutter
4 personer
En fantastisk og kraftfuld version af den klassiske coq au vin.
Ingredienser
- 1 stor kylling
- 1 flaske rødvin
- Evt. lidt hønsebouillon
- 2 løg
- 4-5 fed hvidløg
- 200 g. rensede gulerødder
- 200 g. renset knoldselleri
- 4 stk. nelliker
- 2 enebær
- 1/2 spsk. hele peberkorn
- 4 laurbærblade
- 1 tsk. tørre timian (eller frisk)
- 2 spsk. olivenolie
- 50 g smør
- 2 spsk. mel
- 200 g bacon i tern
- 100 g champignon
- 20 stk. perleløg
- 1/2 tsk. sukker
- Salt og peber
- Evt. persille til pynt
Instruktioner
- Del kyllingen i 10 stykker - dvs. to lår, to overlår, fire halve bryster og to vinger. Har du en virkelig stor sauterpande kan du også dele ryggen, men jeg har ikke plads, så den bruger jeg ikke.
- Krydr kyllingestykkerne med salt og peber.
- Hak 175 g. gulerod og 175 g. knoldselleri groft (de sidste 25 g. af hver gemmes til senere).
- Hak ligeledes løg og hvidløg groft.
- Kom to spsk. olivenolie og 30 g. smør i en sauterpande og brun kyllingestykkerne grundigt på alle sider.
- Når stykkerne er brunet tages de op og sættes til side.
- Sauter nu de grofthakkede løg, hvidløg, gulerødder og knoldselleri i gryden til de er bløde, men ikke brune.
- Drys melet over grøntsagerne og steg under omrøring til melet er optaget.
- Tilsæt rødvin, laurbær, hele peberkorn, enebær, nelliker og timian.
- Kom kødstykkerne tilbage i sauterpanden.
- Tilsæt kyllingefond, så kødet præcist er dækket af væske.
- Læg låg på og lad retten simre i en times tid.
- Tag kyllingestykkerne op af panden, si suppen og kasser indholdet i sien.
- Kom suppen op i en høj gryde og læg kyllingestykkerne tilbage i suppen.
- Ovenstående kan for så vidt gøres en dag i forvejen, hvis retten opbevares på køl.
- Cirka en time før servering:
- Skær bacon i små tern.
- Skær champignon i små både.
- Skær de resterende 25 g. gulerod og knoldselleri i små tern.
- Steg bacon sprød i sauterpanden.
- Tag baconen op af panden og steg champignonerne i baconfedtet.
- Tag champignonerne op af panden.
- Steg nu gulerod- og selleritern på panden til de har fået lidt farve.
- Kom suppen fra gryden over grøntsagerne i sauterpanden, men lad kyllingestykkerne være tilbage i gryden.
- Sæt sauterpanden på blusset og kog ind, til mindst halvdelen af væsken er reduceret.
- Mens suppen reducerer kommes perleløg i en lille gryde.
- Tilsæt vand til perleløgene, så de præcist er dækket.
- Tilsæt 20 g. smør, 1/2 tsk. sukker og lidt salt.
- Kog perleløgnene til vandet er væk og løgene er gyldenbrune.
- Når kyllingesuppen er reduceret kommes kyllingestykker, bacon, champignon og brunede perleløg ned til suppen i sauterpanden og der lægges låg på.
- Lad retten simre i 10-15 minutter, til kyllingestykkerne er varme.
- Server med f.eks. kartoffelmos og pynt evt. med frisk persille.