Tilbage
Sauerkraut

Sauerkraut

Tilberedningstid : 30 Minutter
Nok til 2 l. glas
Herlig sprød syrlighed - og så er det sundt!

Ingredienser

  • 1 stort økologisk hvidkålshoved (ca. 1200 g. renset)
  • Salt svarende til 2-2½ pct. af den rensede hvidkål (25 g. ved 1200 g. hvidkål)
  • Et 2 liters patentglas

Instruktioner

  1. Du skal helst bruge økologisk hvidkål - det giver den bedste bakteriekultur. Sørg for, at din hvidkål er så friskt som muligt og uden råd og mug.
  2. Pil de yderste blade af hvidkålen.
  3. Vask hvidkålen grundigt, så den er uden jord.
  4. Skær hvidkålen over og fjern stokken.
  5. Snit hvidkålen meget fint – brug evt. en foodprocessor eller et mandolinjern.
  6. Kom den fintsnittede hvidkål i en skål og tilsæt en mængde salt, som svarer til 2-2½ pct. af vægten af din kål. Altså – har du 1 kg. snittet kål, skal du bruge 20-25 g. salt.
  7. Det er vigtigt at bruge mindst 2 pct. salt, fordi salt hæmmer de dårlige bakterier og fremmer vækst af de ønskede mælkesyrebakterier.
  8. Nu skal saltet masseres ind i kålen. Det gør du ved i 3-5 minutter at mase kålen hårdt med begge hænder.
  9. Sæt kålen til side i 10 minutter.
  10. Masser kålen i yderligere 3-5 minutter til du har trukket en betydelig mængde væske ud af kålen.
  11. Skold din lufttætte beholder (gerne et patentglas) i kogende vand og lad den køle af.
  12. Kom nu kålen og saften op i beholderen og sørg for at kålen når mindst 2/3 op i glasset – men sørg også for, at der er 3-4 cm. luft op til kanten af glasset.
  13. Mas kålen helt sammen, og sørg for, at den er helt dækket af saften.
  14. Luk låget og stil et sted, hvor temperaturen gerne er 18-22 grader.
  15. Efter en dag åbnes låget, og kålen presses igen sammen. Sørg for, at kålen er helt dækket af saft – ellers tilsættes en lille smule vand, så kålen er dækket.
  16. Herefter åbnes glasset 1-2 gange om dagen, så overtrykket i glasset kan komme ud. Samtidig vender du kålen i toppen af glasset, og presser kålen sammen, så den er dækket af saften.
  17. Når du løfter låget, er det ikke en specielt smuk duft, der møder dig. Men smag på kålen – efter et par dage skulle den gerne begynde at smage surt, så ved du, at der er gang i processen.
  18. Efter 1-2 uger, kan du stille kålen på køl. Den kan stå i køleskabet i flere måneder, når bare kålen er dækket af væske.