Pølsebrød - tangzhong metode
Tilberedningstid : 180 Minutter
16 stk.
Luftige, bløde pølsebrød med fantastisk smag
Ingredienser
- Tangzhong fordej:
- 50 g. hvedemel
- 250 g. mælk
- Dej:
- 350 g. mælk
- 750 g. hvedemel
- 40 g. gær
- 60 g. sukker
- 10 g. salt
- 1 æg
- 100 g. blødt smør
- Et ekstra æg til pensling
Instruktioner
- Din tangzhong fordej laver du ved at blande 250 g. mælk og 50 g. mel i en gryde.
- Placer gryden på et kogeblus ved mellemhøj varme.
- Under konstant omrøring varmer du dejen op til 65 grader. Du kan enten bruge et termometer, men det er også let at se, når dejen er færdig. For du skal stoppe, så snart dejen er blevet stiv som tapetklister.
- Tag gryden af blusset og rør rundt i ekstra 15 sekunder.
- Lad fordejen køle ned til stuetemperatur.
- Kom 350 g. fingervarm mælk i en røreskål.
- Tilsæt gær og rør rundt til gæren er opløst.
- Tilsæt fordejen, salt, sukker, æg og 750 g. hvedemel.
- Ælt din dej i 10-15 minutter til du har fået en fin glutenstruktur (dvs. at du kan tage en lille klump dej og strække den helt tynd uden, at den brækker).
- Tilsæt blødt smør i tern og ælt til smørret er helt optaget i dejen.
- Dæk dejen med folie og sæt i køleskabet i en halv times tid.
- Tag dejen ud af køleskabet.
- Ønskes et klassisk stort pølsebrød, skal dejen deles i stykker af 100 g., men ønskes større sandwich-agtige brød kan dejen deles i stykker op til 150 g.
- Læg bagepapir på to bageplader.
- Form dejen til runde kugler.
- Drys lidt mel på den ene side af køkkenbordet.
- På den del af køkkenbordet, hvor der ikke er mel, rulles dejen til en jævn pølse på ca. 15-20 cm. og i dit sidste "rul" ruller du dejen ind over melet på den del af køkkenbordet, hvor du har drysset mel. Så er det lettere at løfte dejen over på bagepapiret.
- Gentag med de øvrige stykker dej.
- Tryk hver pølse lidt flad på midten, så du samtidig får skabt en jævn bredde på brødet i hele dets længde.
- Dæk med et viskestykke og derefter gerne med et stykke plastik.
- Sæt til at hæve ved stuetemperatur i 1-1½ time.
- Lige inden bagning pensles pølsebrødene med æg.
- Bag i forvarmet ovn i 12-14 minutter.
- Hvis du ønsker en lidt kraftig overflade på pølsebrødet bager du ved 180 g. varmluft, mens du skal bage ved 200 g. alm. varme, hvis du ønsker den tyndeste skorpe.
- Brødene er glimrende at fryse ned. Skal de fryses ned, så nøjes med at bage dem i 12 minutter, og når du skal bruge dem, så tø dem op i køleskabet. Lige inden de skal bruges, så kom dem hurtigt under vandhanen, placer dem i en lukket plastikpose og giv dem ca. 1-2 minutter i mikrobølgeovnen, til de er varmet godt igennem. Herefter pakker du dem ind i sølvpapir og giver dem ca. 5-10 minutter i ovnen ved 180 g. varmluft.