Test og anmeldelse / Test af pizzaovne / Test af Ooni Fyra pizzaovn

Test af Ooni Fyra pizzaovn

Da Uuni i 2012 lavede deres første pizzaovn, var de med til at revolutionere markedet for pizzaovne. Sammen med Roccbox var Uuni de første til at lave en billig transportabel pizzaovn, hvor resultatet kunne sammenlignes med det man får fra de dyrere stenovne, som koster langt mere og vejer et ton.

Ooni Fyra er en videreudvikling af Uuni 3. Den er en rigtig god pizzaovn. Den er let at tænde op, og der er mærkbare forbedringer på de områder, der var med til at gøre Uuni 3 til en lidt besværlig ovn.
 
Til sammenligning med Uuni 3, er Ooni Fyra mindre vindfølsom, og og den er mere effektiv med pillerne, hvilket har stor betydning - både økonomisk, men også fordi man ikke behøver være over ovnen hele tiden, for at holde øje med, om at der skal nye piller på. Man har nu god tid til at lave en pizza, dele den med familien og så gå tilbage og bage en ny pizza. 
 
Det er stadig til tider en udfordring med at finde det niveau, hvor over- og undervarme spiller sammen 100 pct. Der er kommet en lille varmeregulator på skorstenen, men det er begrænset hvad den gør. Så man er stadig udfordret af, at første pizza ofte får for meget undervarme og derfor bliver sort i bunden. Til gengæld vil man efter 2-3 pizzaer begynde at have problemer med for lidt undervarme, og derfor får man en lidt bleg bund, når toppen er bagt færdig. Det kan selvfølgelig afhjælpes ved at holde nogle gode pauser, men er ikke helt optimalt. 
 
Der er ikke mulighed for at tilkøbe en gasbrænder til Ooni Fyra. Så er man mere til gas, bør man i stedet  købe en Ooni Koda, der til gengæld ikke kan bruge træpiller. (Ooni har også en række større ovne, som jeg ikke har stiftet bekendtskab med endnu).
 
Fordelen ved gas er, at man kan temperaturstyre langt lettere og samtidig behøver man ikke holde øje med mængden af træpiller. Til gengæld er der bare noget sjovt ved at bruge rigtig ild - også selvom den kommer fra træpiller. Men skulle jeg vælge en primær pizzaovn til hjemmet, så ville jeg gå efter gas, og derfor ville jeg foretrække Ooni Koda. 
 
Men en pizza bliver jo aldrig bedre end den dej, den er lavet af. Så tjek min opskrift på pizzadej her: Mosekjærs pizzadej
Bedømmelse:

★★★★

4 ud af 5 stjerner